- Door de economische en geopolitieke onzekerheid wereldwijd zijn de centrale banken de afgelopen jaren hun goudreserves flink gaan aanvullen.
- China vulde afgelopen jaar z’n reserves van het edelmetaal aan met 225 ton tot een totaal van 2.265 ton.
- Maar dat is niks in vergelijking met de ruim 8.000 ton aan goud die in de kluizen van de Amerikaanse centrale bank ligt.
- Lees ook: Goud blijft op langere termijn profiteren van politieke spanningen, hoge staatsschulden en inflatoire druk
De economische en geopolitieke onzekerheid wereldwijd heeft de goudprijs de afgelopen jaren een flinke boost gegeven, en de opmars van het edelmetaal zal volgens experts ook nog wel een tijdje aanhouden.
Maar niet alleen beleggers hebben in groten getale hun toevlucht genomen tot goud, ook vele centrale banken zijn hun goudreserves aan het spekken. Neem bijvoorbeeld China, dat sinds eind 2022 z’n goudreserves fors is gaan verhogen om zo minder afhankelijk van de dollar te worden.
Ook afgelopen jaar werd de vraag naar goud aangevoerd door de centrale bank van China, blijkt uit een analyse van Best Broker, een Amerikaanse vergelijkingssite van online brokers. China kocht in 2022 62,2 ton goud; in 2023 verhoogde China met een aankoop van 224,9 ton aan goud zijn reserves nog een stuk meer.
De VS bezit voor bijna €600 miljard aan goud
Dit jaar kocht de Chinese centrale bank ‘slechts’ 28 ton aan goud, waardoor China momenteel over 2.264 ton aan goudreserves beschikt. Ondanks deze monsteraankopen prijkt China slechts op de zesde plek van grootste goudvoorraden wereldwijd.
De Verenigde Staten heeft veruit het meeste goud ter wereld in z'n bezit, 8.133 ton. Per kilo kost goud momenteel iets meer dan 73.000 euro, ofwel een ton goud is zo'n 73 miljoen euro. Dit betekent dat de Amerikaanse goudvoorraad momenteel ongeveer 594 miljard euro waard is.
Andere landen met indrukwekkende gouddepots zijn Europees. Duitsland staat wereldwijd op de tweede plaats met 3.352 ton ter waarde van 245 miljard euro, gevolgd door Italië (2.452 ton ter waarde 179 miljard euro), Frankrijk (2.437 ton ter waarde van 178 miljard euro) en Rusland (2.336 ton ter waarde van 171 miljard euro).
Nederland sluit de top 10 met een voorraad van 612 ton. De huidige prijs aanhoudend, betekent dit dat we voor zo'n 45 miljard euro aan goud in de kluizen van de centrale bank hebben liggen.
Turkije vult z'n reserves dit jaar fors aan
In de eerste zes maanden van 2024 kocht de centrale bank van China in totaal 28,9 ton goud, waarmee het land na Turkije en India op de derde plaats komt wat betreft de aankoop van het edelmetaal.
De grootste toename in goudreserves is tot nu toe te zien in Turkije. De centrale bank van het land kocht in de eerste helft van het jaar in totaal 44,7 ton.
India bouwt dit jaar ook in een relatief hoog tempo aan zijn reserves en spekte die met 37,2 ton in de eerste zes maanden van 2024. Momenteel heeft het zo'n 841 ton van het edelmetaal in z'n reserves.
Een van de andere Europese landen die nog steeds goud kopen, is Polen. Vorig jaar voegde het meer dan 130 ton goud aan zijn reserves toe, maar dit jaar koopt het gematigd bij. In totaal heeft het land in 2024 zo'n 19 ton goud gekocht.